Psallentes & Iris Eysermans

De nachtelijke gezangen van Beatrijs

De nachtelijke gezangen van Beatrijs 
Een 13e eeuws Antifonarium en een 17e eeuws Bremserorgel uit de Abdij van Nazareth te Lier.

Het Antifonarium vindt zijn oorsprong in de voormalige Cisterciënzerinnenabdij van Nazareth, waar Beatrijs van Nazareth (1200-1268) destijds priorin was. Het Antifonarium is een handschrift en omvat een kleine tweehonderd folio’s met gregoriaanse gezangen, hoofdzakelijk responsoria en antifonen. De gezangen zijn geschreven in een helder leesbaar schrift en bovendien zijn ze voorzien van een sierlijke verluchting. De monialen zongen tot acht keer per dag gregoriaanse gezangen tijdens de gebedsdiensten van het Heilig Officie. De gezangen uit dit Antifonarium zijn slechts bestemd voor het nachtofficie: het allereerste gebedsuur voor de dageraad. 

Het prachtige Bremserorgel uit de 17e eeuw staat sinds enkele jaren - na een volledige restauratie door de firma Pels-D’hondt uit Herselt - te pronken in de Sint-Laurentiuskerk te Schoonbroek. Dit orgel behoort tot de pareltjes van instrumenten die we in Vlaanderen koesteren. In de voorstelling ‘De nachtelijke gezangen van Beatrijs’ verweven de monastieke gregoriaanse gezangen van het Antifonarium zich met de hemelse klanken van het orgel. Deze unieke beleving neemt het publiek mee in een reis door tijd en ruimte en creëert een moment van pure schoonheid. 

Iris Eysermans, organiste uit Kessel, specialiseerde zich in oude muziek, met een bijzondere focus op gregoriaanse en klaviermuziek uit de middeleeuwen en de renaissance. De gezangen worden op een fenomenale manier vertolkt door het gerenommeerde ensemble Psallentes, met Hendrik Vanden Abeele als artistiek leider. 

Het concert is een primeur voor Ekeren: een middeleeuws manuscript en een barokorgel, oorspronkelijk afkomstig uit dezelfde Abdij van Nazareth te Lier, komen samen tot leven.

In samenwerking met Orgel Ekeren.

Dit concert is onderdeel van een groter geheel: een publicatie, een cd-opname, een tentoonstelling en een documentaire in het stadsmuseum van Lier. In samenwerking met CC Ekeren, Liers Cultuurcentrum, Kempens Karakter, Stadsmuseum Lier, Liers Genootschap voor Geschiedenis. 


Praktisch

afbeelding a-kaart afbeelding moeilijkheisgraagd
genre
prijzen
  • Vvk: 12 euro
  • Kassa: 15 euro
  • Kansentarief: 3 euro
locatie
  • Sint Laurentiuskerk
  • Schoonbroek 101
  • 2180 Ekeren